Technologie nám pomáhají, ruční práci ale nenahradí

Sdílet na facebooku
Restaurace

Lubomír Hamřík strávil v kuchyni už desítky tisíc hodin. Teď už skoro pět let vede místní výrobu a pracuje jako šéfkuchař. Prozradil nám, jakou roli v kuchyni hraje talent a proč vaření přirovnává k umění.

Luboš Hamřík je srandista od pohledu. Když prochází zázemím restaurace karlovarského hypermarketu, sype jeden vtip za druhým. Zdá se, že dobrá nálada je tu základní ingrediencí. „Bez přátelské atmosféry by to nešlo,“ říká. A taky bez moderních technologií – při prohlídce zázemí nám Lubomír ukazuje nejrůznější přístroje, například stroj, který dokáže rychle a spolehlivě naklepat řízky, nebo obrovské konvektomaty, jež dokážou připravit i velké množství jídla pomocí horkého vzduchu a páry. 

„Nemusíte neustále nastavovat teploty a časy, stačí jednoduše nastavit program a přístroj už si poradí,“ vysvětluje Lubomír. Obdobně vyzdvihuje i veliké pánve, které zastanou řadu rutinních činností. Kuchaři u nich tedy nemusí stát a ztrácet čas. Ušetřené minuty pak raději investují tam, kde můžou dát do jídla kousek sebe. Třeba při vymýšlení nových receptur. Ostatně pestrost menu je další věc, která Lubomíra drží v Globusu. „Máme poctivé české klasiky, ale také veganská nebo bezlepková jídla. Jdeme s dobou a vybere si u nás každý,“ dodává.   

 

Luboš má zkušenosti z nejrůznějších provozů, od hotelů až po vlastní restauraci. Na Globusu ho však zaujalo, že jde o mezinárodní firmu, která nabízí stabilitu a jistotu. Před šesti lety tu začínal jako vedoucí směny, po roce a půl mu vedoucí restaurace Alena Martinovská nabídla, aby vedl celou výrobu. „Od začátku mi zaměstnavatel ukazuje, že se na něj můžu spolehnout. Co je na papíře, to platí. Nebojím se říct, že Globus se o své zaměstnance stará lépe než jiné firmy.“

Součástí „péče“ o zaměstnance jsou v Globusu například školení, která lidem v manažerských pozicích pomáhají efektivně řídit tým. „Nedávno jsme měli workshop, díky kterému jsem se naučil lépe komunikovat a být trpělivý. Součástí mé práce je i to, že kuchařům hodně vysvětluju chod kuchyně – teď už vím, že ke každému musím přistupovat trochu jinak a neztrácet nervy, když někdo hned něco nepochopí. Každý jsme jiný, a tak je to v pořádku.“

A co by měl mít podle Lubomíra Hamříka dobrý kuchař? „Pokoru a talent. Kreativita a je v kuchyni nepostradatelná. Stejně jako lidský faktor, který stroje nahradit nedokážou."

Zpět na články
Sdílet na facebooku

Podobné články

Globus je pro mě korektní zaměstnavatel

Globus je pro mě korektní zaměstnavatel

Daniel Vorlíček je s Globusem od úplných začátků. Zažil dokonce, jak Globus koncem 90. let přebíral hypermarkety Pronto.

Číst dále3 minut čtení
Po práci trénuju basketbalové talenty

Po práci trénuju basketbalové talenty

Skladník olomouckého hypermarketu Karel Theuer nejdřív závodně plaval, pak se pustil do basketbalu a teď své zkušenosti předává dál a trénuje kluky do...

Číst dále1 minut čtení
V Globusu jsem se naučil dělat práci, na kterou můžu být hrdý

V Globusu jsem se naučil dělat práci, na kterou můžu být hrdý

Před šesti lety byl jen brigádník a s těstem se sotva znal, dnes dělá vedoucího výroby. „Když se člověk snaží, zaučí se velmi rychle,“ říká David Vávr...

Číst dále2 minut čtení